Yoga voor beginners – stap voor stap kennismaken

Voel je je vaak onrustig of gestressed? Heb je het idee dat je soms weinig controle hebt over jouw leven en niet veel energie hebt? Of ben je op zoek naar een spirituele vorm van bewegen en meditatie? Dan is yoga voor beginners misschien iets voor jou.

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - vrouw in yogahouding op de vloer

Wat is yoga?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. Het ‘verbinden’ slaat op het verenigen van lichaam en geest en dit kunnen we doen door middel van de ademhaling.

Mensen die yoga beoefenen die nemen verschillende houdingen aan om hun lichaam flexibeler, soepeler en krachtiger te maken. Yoga moet alleen niet gezien worden als slechts een fysieke workout. Het is veel meer dan dat. Vanuit de oorsprong van yoga werd dit door de monniken gedaan zodat hun lichaam daaropvolgend lang in een meditatieve houding kon blijven. Hierdoor kan gemakkelijker spirituele ontwikkeling ontstaan.

De achterliggende gedachte is dat yoga mensen stilte, geluk en vrede brengt.

Hierdoor zullen zij hun leven als gelukkiger en positiever beschouwen.

Veel mensen worden tegenwoordig aangetrokken door de fysieke voordelen van yoga. Een sterker lichaam, meer flexibiliteit, een betere balans of een middel tegen bijvoorbeeld rug en nek. Het gaat er niet om welke bizarre houdingen je kunt, het gaat er om wat het met je doet. Je kan niet ‘goed’ of ‘slecht’ zijn in yoga. Yoga is toegankelijk voor iedereen, man en vrouw, jong en oud. Het leren van yoga doe je stap voor stap. Natuurlijk zal het er bij de ene wat gracieuzer uit zien dan bij de ander, maar laat je hier door vooral niet afschrikken. Je doet yoga voor jezelf en jouw eigen ontwikkeling, niet voor anderen of als competitie.

 

Voordelen van het beoefenen van yoga 

Yoga heeft vele positieve effecten op ons lichaam en geest:

 

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Je leert te ontspannen

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Stress zal verminderen

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Je zal meer energie krijgen

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Het lichaam wordt flexibeler

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Het lichaam wordt sterker

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Verbeterde balans

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Verbeterde bloedsomloop

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Pijnverlichting: o.a. bij rug & nek

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Verbeterde ademhaling

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Gevoel van voldoening

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - groene vink   Betere nachtrust

 

Wanneer je start met yoga dan merk je dat milde klachten vanzelf op zullen lossen, denk aan een gevoel van futloosheid, een gevoel van stress, moeilijk in slaap komen, prikkelbaarheid enz. Door yoga wordt je meer bewust van je gedachten.

Je leert de gedachten die stressvol en angstig zijn er uit te filteren waardoor er meer ruimte is voor positieve energie. Ook zal je veel meer aandacht aan jouw ademhaling besteden. De ademhaling is erg belangrijk omdat het de brug is tussen lichaam en geest is, een verbinding tussen je fysieke sensaties en je denkprocessen.

 

Yoga voor beginners

Ben je enthousiast over de voordelen van yoga dat je direct zelf wilt starten, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Met de cursus yoga voor beginners wordt yoga stap voor stap aan jou uitgelegd.

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor mannen en vrouwen die graag met yoga willen beginnen, maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Met het kijken van wat filmpjes op Youtube kan je een mooie start maken, maar in deze filmpjes wordt de basis van yoga vaak niet uitgelegd. Denk hierbij aan het samenspel van “Pranayama” – ademhalingstechnieken, “Asana’s” – houdingen, “Chakra’s”- energiecentra in ons lichaam en tot slot meditatietechnieken.

“Veel mensen die net starten met yoga, hebben het gevoel dat ze een beetje in het diepe gegooid worden. Ze moeten meteen meedoen met een yogales tussen mensen die hier vaak al jarenlang mee bezig zijn. Dit kan vaak onwennig, verwarrend en frustrerend zijn.”

Yoga voor beginners wordt gegeven door het team van Happy with Yoga, welke we ook kennen van de yoga nidra meditatie.  Zij weten maar al te goed dat dit best lastig kan zijn om te starten met yoga. Ook zij waren ooit beginners en zagen door de bomen het bos niet meer. Yoga hoeft echt geen zweverige bedoeling te zijn die alleen voor lenige mensen is weggelegd. Yoga is er voor iedereen!

De cursus is ontstaan doordat er online nog geen concrete stappen waren om yoga beginners op weg te helpen. In de cursus wordt yoga stap voor stap uitgelegd, waardoor je gemakkelijk de basishoudingen onder de knie kan krijgen. Alle basishoudingen worden in detail uitgelegd en voorgedaan. Je kunt de cursus gewoon thuis doen in een kamer die jij prettig vindt, op het tempo dat voor jou prettig is.

Hieronder een korte video van wat je kan verwachten bij yoga voor beginners

 

De cursus yoga voor beginners bestaat uit

In deze cursus waarbij yoga stap voor stap wordt uitgelegd zitten de volgende onderdelen:

yoga nidra videosToegang tot 9 volledige yoga training video’s die ongeveer een uur per stuk duren. Hierin worden de belangrijkste yogahoudingen, series en ontspanningsoefeningen met je doorgenomen.

Plus  bonus video’s over de filosofie achter yoga, ademhalingstechnieken, tijd & discipline vinden voor yoga en het herkennen van grenzen.

 

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - ebook.png

Het handige Ebook voor beginners met de 25 belangrijkste houdingen en technieken. In dit boek worden de belangrijkste houdingen uitgebreid uitgelegd en geïllusteerd met heldere foto’s.

De voordelen van iedere houding worden goed beschreven zodat je goed begrijpt waarom je ze doet. Verder worden er suggesties gedaan voor eventuele aanpassingen/variaties mocht de houding in het begin fysiek te lastig zijn.

 

yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap communityToegang tot een besloten community om ervaringen uit te delen met andere yogi’s. Zo kan je elkaar motiveren en inspireren.

 

Yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - cursusbutton

 

Je kunt de cursus voor beginners zo vaak volgen als je wilt en de video’s terugspoelen of op pauze zetten als iets niet duidelijk is. Je hebt gewoon levenslang toegang.  Mocht je nog twijfelen dan is er de 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie. Indien toch blijkt dat deze cursus niets voor jou is, dan hoef je slechts één mailtje te sturen om jouw geld weer terug te krijgen. Zo kan je de cursus zorgeloos uitproberen.

Deze online cursus is gemaakt aan de hand van eerlijke persoonlijke ervaringen van yogi’s om beginners goed op weg te helpen. De ideale stap als je graag thuis stap voor stap wilt beginnen met yoga op het moment dat het jou uitkomt. Na deze cursus voel je je sterker, gezonder, energieker en gelukkiger!

Yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - online gedeelte.png

 

Wat heb ik nodig om te beginnen met yoga?

Om met yoga te starten heb je niet veel nodig. Wel is het fijn om het op een locatie te doen waarom je niet gestoord kan worden en jij je veilig voelt.

  • Wanneer je begint hebt je een schone mat nodig waarop je de oefeningen kan doen.
  • Doe loszittende kleding aan waarin jij je vrij kan bewegen.
  • Verder kan je een blok nemen die het bij bepaalde houdingen makkelijker maakt de grond te raken. (Optioneel)
  • Een meditatiekussen kan helpen bij het vinden van een fijne zittende houding. (Optioneel)
  • Een handdoek of kleed dat je kan gebruiken om bij sommige oefeningen jouw zitvlak te verhogen. (Optioneel)

Hieronder staan een paar voorbeelden van de genoemde benodigdheden.  Zo kan je deze makkelijk bij een vertrouwde retailer kopen.

 

“Ik vind het effect dat yoga op mijn lichaam heeft super fijn. Na een lange dag werken voel ik mij uitgeblust en heb last van kleine pijntjes mijn rug en nek. Maar zodra ik een paar yoga oefeningen heb gedaan trekt dit gevoel weg. Ik dacht eerst dat het alleen maar ontspanning was, maar het kan ook echt wel inspannend zijn! Je gebruikt al je spieren en vervolgens kan je extra goed tot rust komen in een hele relaxte ontspanningssessie. Heerlijk!”

Eveline, Cursist Yoga voor beginners

Yoga voor beginners - leer yoga stap voor stap - cursusbutton

Een gedachte over “Yoga voor beginners – stap voor stap kennismaken

  1. Veel vriendinnen van mij hebben het er over dat ze aan yoga doen en hierdoor ben ik ook wel benieuwd geworden. Ik ben alleen niet zo’n sportschool type. Omdat ik niet de slankste of de lenigste ben zie ik mijzelf niet snel in een groepsles zitten. Misschien dat dit wel iets voor mij is, dan kan ik tonh rustig een beetje wennen aan die houdingen voordat ik mijzelf voor schut zet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.