effect van Yoga Nidra

Yoga Nidra meditatie

Voel je je vaak opgejaagd of gestressed? Vind je het lastig om overdag tot rust te komen voor het slapen gaan? Of ben je op zoek naar een vrediger en kalmer gevoel in jouw leven? Dan is Yoga Nidra wellicht wat voor jou.

Yoga Nidra meditation

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een vorm van meditatie die gericht is op een diepe ontspanning het fysieke, mentale en emotionele lichaam.

Yoga Nidra bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet: yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’ en nidra betekent ‘slaap’. Tijdens deze meditatie lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Gedurende de sessie balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.

Je voert een Yoga Nidra meditatie doorgaans liggend uit. Doordat je een aantal systematische oefeningen en visualisaties doet werk je langzaam naar deze staat toe. Je zal je fysiek en mentaal geheel ontspannen voelen raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat. Ook emoties kan je op dat moment helemaal los laten.

Yoga Nidra wordt ook wel “Slaap van de Yogi’s” genoemd, omdat je je lichaam in een diepe staat van ontspanning brengt. Deze ontspanning komt overeen met de onstpanning die jouw lichaam tijdens de slaap ervaart.

Yoga Nidra liggende meditatieEr wordt gezegd dat een uur Yoga Nidra kan voelen als 4 uur slaap.

Je blijft gedurende het proces wel wakker. Dat is het mooie: je krijgt de diepe rust en ontspanning van slaap én je blijft wakker en alert waardoor het een hele bijzondere ervaring wordt.

De ontspanning is heel diep, waardoor het een sterk effect heeft op je gevoel van welzijn, maar ook ruimte en helderheid geeft voor heling en inzichten. Door de Yoga Nidra meditatie zal jouw batterij weer opladen en voel je je een stuk minder opgejaagd. Ideaal als je bijvoorbeeld een slechte nach hebt gemaakt en je jezelf wilt opladen.

Tijdens de meditatie schommel je op en neer tussen slapen en waken, maar je blijft wakker en alert, ook al ervaar je droombeelden. Je lichaam ondergaat ondertussen de diepe herstellende activiteit van slaap. In gewone meditatie bereik je deze staat van bewustzijn niet, of zal niet makkelijk gaan. Hierin verschilt de Yoga Nidra dus.

 

Yoga Nidra is voor iedereen

Omdat je de meditatie liggend uitvoert en je jezelf dus niet in moeilijke poses hoeft te houden, kan iedereen deze vorm van meditatie beoefenen. Slechte inslapers die voor het slapen gaan deze oefeningen doen zullen gemakkelijker de slaap vatten. Wordt je ’s nachts vaak wakker? Je zult merken dat je langer kan doorslapen na deze meditatie.

Yoga Nidra is gemakkelijk in je dagelijkse leven te integreren. Het enige wat je hoeft te doen is gaan liggen en luisteren naar de instructies. Het is voor complete beginners tot ervaren yogi’s. In onderstaande video wordt alles nog eens kort uitgelegd.

 

Voordelen van het beoefenen van Yoga Nidra

 

effect van Yoga Nidra

   Fysieke, mentale en emotionele ontspanning

   Verbetert de kwaliteit van slapen

   Brengt het autonome zenuwstelsel in balans

   Minder angst, frustratie en verslavingen

  Meer energie

 

Andere voordelen van Yoga Nidra zijn onder andere dat het helpt om het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Mensen die veel stress ervaren zitten vaak in het ‘fight or flight’ gedeelte van hun zenuwstelsel. Dit is het stress-systeem. Hierdoor kunnen ze niet goed ontspannen en vaak ook niet goed slapen. Ook wordt je lichaam hierdoor meer vatbaar voor allerlei andere klachten, aandoeningen en ziektes. Yoga Nidra meditatie kan onder andere helpen bij depressie, angst, chronische pijn, insomnia, vermoeidheid, rusteloosheid en PTSD.

Persoonlijk ken ik mensen die al maanden lang niet normaal hadden geslapen door burnout klachten, stress en spanningen. Na een Yoga Nidra sessie te doen vlak voor het slapen had deze persoon de beste nachtrust sinds maanden gehad. En dat zonder medicijnen of slaappillen.

 

Thuis Yoga Nidra beoefenen

Wil je aan de slag met Yoga Nidra en profiteren van de voordelen die het brengt voor lichaam en geest? De makkelijkste manier om met Yoga Nidra te beginnen is door het gewoon lekker thuis te doen. Je hoeft dus helemaal niet naar een Yogales als je dat niet wilt. Bovendien bieden lang niet alle Yogastudio’s Nidra sessies aan.
Meld je dan nu aan voor het 

 

ONLINE YOGA NIDRA PROGRAMMA

 

Yoga Nidra audio sessiesHierbij krijg je toegang tot 7 verschillende audio Yoga Nidra sessies, ieder van een verschillende lengte. De langere sessies gaan over het algemeen iets ‘dieper’. De kortere sessies kun je doen als je wat minder tijd hebt.

Yoga Nidra handboekEen mooi geillustreerd e-boek met praktische informatie over het beoefenen van Yoga Nidra, de voordelen en meer. In dit e-boek met veel achtergrondinformatie leer je veel meer over de werking van deze meditatievorm.

 

yoga nidra videosGratis bonus: 3 korte yoga sessies.  Vaak is het prettig om voorafgaand aan Yoga Nidra meditatie wat yoga oefeningen te doen. Daarom zitten er bij deze   3 korte Yoga video’s als gratis bonus (€ 27 waarde). Het is geen vereiste om deze oefeningen te doen voordat je aan de Yoga Nidra meditatie begint. Maar het wordt wel als prettig ervaren om alvast wat spanning uit het lichaam te krijgen.

yoga nidra Facebook groep

 

Optioneel: Toegang tot een besloten groep op Facebook om ervaringen uit te delen met andere yogi’s. Zo kan je elkaar motiveren en inspireren.

yoga nidra leren button

 

De herkomst van Yoga Nidra

Deze vorm van yoga komt voort uit de oude esoterische tantra traditie. Swami Satyananda Saraswati is degene die Yoga Nidra in de huidige vorm heeft gegoten. Hij ontdekte dat hij verschillende mantra’s en gebeden die hij niet bewust beluisterde tóch leerde wanneer hij in een soort sluimerslaap verkeerde. Hoewel hij in diepe slaap was tijdens dit zingen, kende hij de verzen nog toen hij ze weer hoorde terwijl hij wakker was. Een Yogi heeft toen aan hem uitgelegd dat zijn dieper bewustzijn de mantra’s had gehoord.

Hij ontdekte dat er een stadium tussen slapen en waken in zit waarin je niet bewust wakker bent, maar ook niet slaapt. In deze geestestoestand is je onbewuste erg bevattelijk voor het oppikken van informatie. Bij deze meditatie wordt gebruik gemaakt van dit gegeven door tijdens deze diepe ontspanning positieve affirmaties, intenties, of wensen voor jezelf te herhalen in je hoofd. Hierdoor plant je als het ware je wens in je onbewuste. Dit heeft een magisch effect. Deze intentie of wens wordt in de Yoga Nidra een “sankalpa” genoemd.

Jouw leven fijner maken met Sankalpa

Sankalpa is jouw wens van wat je graag in jouw leven wilt hebben of bereiken. Door jouw onbewuste er steeds aan te laten denken kom je steeds een stapje dichter bij jouw doel. Heb je wel een het boek “The secret” gelezen of de film gezien? Hierin wordt duidelijk gesproken over visualisatie van wat jij graag zou willen aantrekkken.  Sankalpa heeft veel overeenkomsten met dit idee, maar is ook verschillend.

Een sankalpa is een positieve zin of woord. Het is geen doel, maar meer een positief gevoel over hoe je de dingen in het leven ervaart. Bijvoorbeeld: Ik ervaar een diepe rust  en vrede in mijn leven en in mijn complete lichaam.

Het herhalen van deze sankalpa tijdens de Yoga Nidra beoefening helpt je contact te maken met wie je werkelijk bent en wat je wenst voor je leven.

Mocht je naast Yoga Nidra ook behoefte hebben aan het doen van yoga, dan bieden de cursusaanbieders van Happy with Yoga ook de cursus yoga voor beginners aan. geen stress dankzij Yoga Nidra

Ben je enthousiast geworden over Yoga Nidra en zou je het graag willen proberen? Meld je dan nu aan voor het 

yoga nidra online

 

 

3 gedachten over “Yoga Nidra meditatie

  1. Hele leuke blog! Ik doe het zelf nu sinds kort en het werkt echt! Ik slaap tien keer beter en ben echt ontspannen! Echt een aanrader dus!

    X Carla

  2. Al lange tijd kamp ik met slapeloosheid. Rond 2 uur nachts wordt ik plots wakker en ik kan dan niet meer inslapen. Met als gevolg dat ik de hele dag dus als een zombie rondloop. Als een uurtje yoga nidra kan voelen als 4 uur slaap dan wil ik dit zeker proberen!

  3. Met als dat thuiswerken gun ik het mijzelf om nu iedere dag een half uurtje yoga nidra meditatie te doen. Zodra ik klaar ben voel ik mij weer een stuk gelaxter en energieker. Ik kan iedereen aanraden om dit te doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.