Wat is Reiki?

Inleiding – wat is Reiki?

Wat is reiki? De term Reiki komt uit de Japanse woorden “Rei”  en “Ki”. “Rei” betekend Universele en “Ki” staat voor levensenergie.  Deze universele levensenergie is overal om ons heen en is aanwezig in alles wat leeft. Het is de essentiële energie waaruit wij bestaan.

Reiki is een methode waarbij gewerkt wordt met het sturen van deze kosmische energie, waarbij hemel en aardenenergie met elkaar wordt verbonden.Deze energie is niet ván ons maar stroomt dóór ons en is bedoeld om ons gevoel en ons bewustzijn te ontwikkelen.  We zijn in staat om bij onze geboorte deze energie vrij op te nemen en door te geven. Reiki is een geneeswijze die al eeuwen oud is en die iedereen bewust kan leren toepassen. Reiki zorgt ervoor dat tekorten aan  energie in ons lichaam worden opgelost zodat de natuurlijke balans werd wordt hersteld.  Waar Reiki stroomt wordt datgene wat ziekte veroorzaakt of herstel in de weg staat opgelost. Door handoplegging op pijnlijke plekken kunnen we de pijn uit die zones verminderen.

Het stimuleert het zelfhelend vermogen en iedereen kan Reiki toepassen. Zelfs het bekende helende “kusje erop” van mama werkt met dezelfde universele energie. Het is geen bijzondere gave waar mensen mee zijn geboden of een godsdienst. Door het sturen van de energie activeren we het zelfhelende vermogen van het lichaam.

Een Reiki behandeling geeft mensen een goed gevoel, alsof je lekker in de natuur zit te genieten van de zon met een warm briesje en op de achtergrond een kabbelend beekje met golven van energie.

De behandeling kan door iedereen anders ervaren worden. De ene voelt de energie als warmte of trillingen, de ander ziet de energie in kleuren en weer een ander merkt hier weinig van maar geeft zich over aan het vertrouwen.

Handoplegging

wat is reiki

Veel mensen zullen bij de vraag – Wat is Reiki? een beeld voor zich krijgen van handoplegging. Bij handoplegging wordt de energie van mensen via de handen doorgegeven. Dit kan je doen bij mensen, dieren en planten. Degene die de hand oplegt fungeert als doorgeefluik van energie. De ontvanger van deze universele energie gebruikt deze energie om zijn of haar lichaam en geest te voeden. Zo kan het lichaam terug in balans komen en weer beter worden. Reiki steunt de ontvanger bij datgene wat op dat moment het belangrijkste is.

Hierdoor zullen kwalen en pijnlijke plekken verminderen of zelfs verdwijnen. Er komt zowel fysiek als emotioneel meer harmonie in het lichaam terug. Soms hebben mensen fysieke pijn doordat er emotionele onbalans is (verdriet, boosheid, stress).

Andersom heeft fysieke pijn weer een negatief effect op de emotionele toestand. Door de energie te sturen kunnen blokkades worden weggenomen zodat de samenwerking tussen het emotionele en het fysieke weer in een positieve flow komt.

De ontvanger van Reiki bepaalt bewust of onbewust wat ze met deze energie doen. Ze kunnen het zelfgenezingsproces zelf beïnvloeden, de gever heeft hier geen invloed op.  Als iemand openstaat voor het laten doorstromen van deze universele energie door zijn of haar hele fysieke en mentale wezen kan dit leiden tot heling, genezing of acceptatie.

Deze holistische heelmethode kan balans brengen op verschillende niveus: fysiek, mentaal, energetisch, spiritueel en emotioneel.

Reiki als heelmethode

Reiki brengt de energie van de chakra ’s en het energieveld rondom het lichaam in balans en verminderd fysieke en emotionele klachten. Het vitaliseert zowel lichaam als geest en een behandeling voelt als een liefdevolle warme afgifte van energie. Het bevordert je psychische en geestelijke groei en je leven krijgt een nieuwe kwaliteit. Met Reiki kan je heel veel kwalen behandelen, maar niet op iedereen zal de behandeling hetzelfde (gewenste) effect hebben.

Zo kan iemand langskomen voor een pijnlijke plek in het lichaam, maar doordat de emotionele onbalans groter is zal de energie van de Reiki behandeling daar als eerste naar toe gaan. Dit komt omdat de behoefte aan helende energie daar groter is en automatisch meer energie aantrekt.

Ook werkt het een stuk makkelijker als de persoon die behandeld wordt “open staat” voor de behandeling en dus niet al te sceptisch is. Hij of zij is immers diegene die bewust of onbewust de ontvangen energie zal sturen en zo de behandeling effectief maken.

Reiki zorgt ervoor dat de energiebanen vrijkomen zodat de energie weer vrij(er) kan stromen. Hierdoor kunnen mensen zich ondanks hun ziekte zich een stuk beter gaan voelen.

Hoewel Reiki zeker niet alle ziekten kan genezen (zeker bij terminale ziekten in een laat stadium, zoals kanker) kan het wel de symptomen en pijn verlichten. Dus ook voor deze personen heeft Reiki een positieve werking. Reiki is niet bedoeld als vervanger van reguliere geneeswijzen, maar als een aanvulling hierop. Het kan de werking van medicijnen versterken en bijwerkingen verminderen. Het kan echter voorkomen dat er met Reiki minder geneesmiddelen nodig zijn (bijvoorbeeld bij insuline). Bespreek dit altijd met een (huis)arts die ervoor is opgeleid.

Reiki kan vooral erg nuttig zijn bij medische condities waar de traditionele geneeskunde weinig oplossingen biedt, zoals: allergieën, hoofdpijn, migraine, eczeem,jicht,  astma, en rugklachten, enz.

Het sociale en emotionele aspect van Reiki

Het onderlinge contact tussen de de gever en de ontvanger brengt mensen letterlijk en figuurlijk bij elkaar. De persoon die Reiki geeft heeft zelf ook baast bij de behandeling. Hij of zij staat in contact met de universele energie via het lichaam en ziet hoe de ontvanger tijdens behandeling ontspant en verandert.

Het fysieke contact geeft mensen vaak een goed gevoel. Het is voor mensen van groot belang dat we lichamelijke aandacht krijgen. Maar ook als je de behandeling met elkaar bespreekt en ervaringen uitwisselt zal er een gevoel van verbondenheid ontstaan.

Hierbij komt ook om de hoek kijken dat het van belang is dat de gever en de ontvanger elkaar liggen. Als het tussen beiden niet “klikt” dan kan dit bijvoorbeeld de doorstroming van energie blokkeren. Je kan namelijk voelen als een aanraking niet van harte komt. Zonder liefde in de behandeling zal de ontvanger er geen baat bij hebben.

Inwijding in Reiki

wat is reikiNu je uitleg hebt gekregen op de vraag – Wat is Reiki?,  wil je dit wellicht ook zelf ervaren. Je kan een cursus Reiki gaan doen om zo meer te leren over het geven en ontvangen van Reiki.

Inwijdingen in Reiki zijn een belangrijk onderdeel van een Reiki cursus. Deze inwijding is mystiek, wonderlijk en kan een belangrijk punt in jouw leven zijn. Het is een mooie symboliek van het opschonen van jouw kanalen die ervoor zorgen dat de levensenergie weer vrij kan stomen.  Hoe bewuster je de stap maakt, hoe krachtiger het effect van de energie.

Bij jouw initiatie in Reiki laat je de energiekanalen, waar zich in de loop der jaren blokkades hebben kunnen ophopen, openen. Je ontvangt niet alleen een verhoging van je levensenergie, maar je wordt opnieuw verbonden met de Bron van de Universele energie. Na de inwijding zal je de energie door je handen voelen stromen.

Een goede begeleiding van de inwijdende Reiki-master is daarbij erg belangrijk. Je kan een cursus doen voor Reiki 1, Reiki 2 en Reiki Master. Zodra je op level 2 bent kan je gebruik gaan maken van de Reiki symbolen.

Lees hier 5 Reiki oefeningen die je kan doen voor zelfheling of wat je kan verwachten van en Reiki behandeling.

 

De vijf Reikiprincipes

Usui Reiki Rhyoho werd door Japanner Mikao Usui ontwikkeld. Hij omschreef zijn heelmethode als ‘zijn weg naar geluk, harmonie en geestelijke ontwikkeling’.
Reiki kent vijf basisprincipes die je er op wijzen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Jouw handelingen hebben consequenties op jouw eigen leven en de rest van de wereld.  Als je leeft naar deze vijf principes en ze in de praktijk kan brengen zal je de universele energie nog beter kunnen ervaren. De vijf principes van Reiki zijn:

 1. Juist vandaag, maak je niet kwaad.
 2. Juist vandaag, maak je geen zorgen. 
 3. Eer je ouders, je leraren, je buren en tel je talrijke zegeningen. 
 4. Verdien je brood op een eerlijke manier.
 5. Wees goed voor elk levend wezen. 

(1) Wanneer je jouw woede kan beheersen zal er vrede zijn in lichaam en geest. Hierdoor zullen jouw gedachten helder zijn en het lichaam ontspannen.

Meestal is het effect van het uiten van ergernis, boosheid of irritatie niet dusdanig, dat het probleem wordt opgelost. Integendeel: door flink te razen en te tieren wordt het probleem vaak erger. Verder worden anderen dan weer boos op jou en zo houdt het een het ander in stand. Wanneer u boosheid voelt opborrelen, vraag jezelf dan eens af wat deze kwaadheid jouw brengt. Meestal is het weinig positiefs en een verspilling van energie. Deze energie had je ook voor iets anders, meer constructievers kunnen gebruiken.

(2) Zodra we ons zorgen maken verschuift onze focus naar het negatieve. Hierdoor is het lastig goede gedachten vast te houden. Zorgen brengen angst met zich mee en blokkeren emoties en hoop voor de toekomst.  Je zorgen maken kan zelf leiden tot het manifesteren van datgene waar je je zorgen over maakt.

Focus je op de mogelijkheden die er wel zijn, in plaats van op mogelijke blokkades. Hierdoor zal je positieve energie krijgen en je een stuk geruster voelen.

(3) Als je dankbaar bent voor al de zegeningen die het leven rijk is brengt je vreugde naar lichaam, ziel en geest. Zelf de kleinste dingen die het leven aangenaam maken zijn het waard om stil te blijven staan met dankbaarheid.  Richt je op die dingen die je ook graag in je leven wilt manifesteren. Hierdoor zal je steeds meer open voor de manifestatie daarvan en hebben ze meer kans om te groeien en werkelijkheid te worden.

Waardeer alle liefde, vriendschap en hartelijkheid die je ontvangt van de mensen in jouw omgeving. Luister naar hun lessen om zo te groeien in jouw leven. Als je dankbaar bent voor alles wat op je pad komt, accepteer je ook de moeilijke dingen in het leven en accepteer je de verantwoordelijkheid om daar iets van te leren.

(4) Zorg voor jouw levensonderhoud in een eerlijke en gewetensvolle manier. Hierdoor groeit jouw zelfrespect en het respect dat andere voor jou hebben. Met toewijding of met liefde werken voegt veel toe aan wat je doet.

Bedrog en misleiding zorgen voor slechte gevoelens en een slecht karma. Dit zal jouw spirituele groei in de weg staan.

(5) Vriendelijkheid en warmte is een prachtig cadeau om aan de ander te geven. Het gaat om vriendelijkheid op drie niveaus: in gedachten, woord en daad. Heb mededogen voor iedereen om je heen en waardeer hun aanwezigheid. Als je vriendelijk bent, zorgt dat er voor dat je zelf ook vriendelijker wordt benaderd. Niet voor niets is er het spreekwoord: ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

Door je ruimhartig op te stelen zal je meer kunnen genieten van het leven. Dit betekent ook waardering voor problemen en uitdagingen van het leven. Van tegenslag kunnen leren hoe we kunnen veranderen, ontwikkelen en groeien.

wat is reiki

 

Cursus Reiki volgen

Ben je benieuwd naar Reiki geworden en wil je het zelf ook leren?

Dan kan je een cursus Reiki 1, Reiki 1 & 2 of Kundalini Reiki volgen. Deze cursussen kan je vanuit huis doen, zodat je alles op jouw eigen tempo kan leren. Ook zal je bij deze cursussen de Reiki inwijding ontvangen.

 

               wat is reiki - kundalini reiki leren

 

 

In dit artikel is de vraag Wat is Reiki? behandeld. Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter.

11 gedachten over “Wat is Reiki?

 1. Sinds bijna een jaar geef ik reiki , ik sprak laatst iemand die dat ook doet en er moe van werd ,ik word er niet moe van voel mezelf soms maar aarden tijdens een reiki behandeling .
  Wat ik me afvraag is het volgende pak je energie over van degene die je behandeld ,ik geef bijv af en toe reiki aan iemand die kanker heeft en zo ja hoe ga je daar mee om en kan je die energie weer loslaten .

  • Wat mooi dat je iemand met kanker verlichting kan brengen met Reiki. Omdat je als behandelaar een doorgeefluik van energie bent kan het in sommige gevallen zo zijn dat je een deel van de energie kan opvangen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, vaak blijft de energie bij de persoon die de behandeling ondergaat. Ook als deze fysieke of emotionele pijn loslaat. Zelf heb ik vaak een sieraad van toermalijn om om mijzelf te beschermen. “Toermalijn werkt aardend, beschermend en reinigend. Het is een zeer geschikte steen om te gebruiken als bescherming tegen allerlei vormen van negatieve energie en straling. De steen doet dit op verschillende manieren: het werkt als een soort van schild, helpt negatieve energie afvoeren en zet negatieve energie om in positieve energie. Hierdoor worden de aura energiebanen gereinigd en in balans gebracht.” Je kan eens proberen om deze steen te dragen en te zien at het effect is.

  • Hoi Annet,

   Ja, je kan gewoon weer beginnen met mensen reiki te geven. Zeker in deze tijden van pandemie juich ik het zeker toe dat iedereen weer wat meer elkaar omkijkt. Luisteren naar het lichaam en kijken naar zijn/haar eigen krachten. Je kan natuurlijk altijd nog even jouw lesmateriaal doornemen voordat je begint, mocht je wat onzeker voelen of je alle kennis nog goed in je hoofd hebt.

 2. Sinds we in deze lockdown zitten merk ik dat ik minder lekker in mijn vel zit. Mijn man zei gisteren dat ik last heb van een kort lontje. Kan Reiki hier ook mee helpen?

  • Hi Linda,

   Vervelend om te horen dat dat je door de thuisisolatie minder lekker in je vel zit. Reiki kan bij zowel lichamelijke als geestelijke klachten helpen.
   Probeer maar eens de Reiki oefening Jouw batterij opladen te doen.
   Waarschijnlijk voel je je daarna al wat beter. Als je het vaker herhaalt zal het effect ook goter worden.

 3. Ik vraag me af hoe je je adem door je handen stuurt? Is dat met de uitademing?
  Maar in je uitademing is toch al in je eigen lichaam geweest?
  Hoe moet ik dat visualiseren?

  • Hi Gudrun,

   Als iemand het heeft over adem door je handen stuurt dan is het eerste wat in mij opkomt dat diegene aan je vraagt het te visualiseren. Adem is levensenergie en die energie kan je visualiseren. Je kan denken dat er puur wit licht uit je handen komt, of bijvoorbeeld licht in de kleur van het chakra waar je mee werkt. Het gaat er om dat jij als gever bij de uitademing de energie voelt stromen.

 4. Hallo , ik heb Reiki 1 gedaan en zit nu met long covid thuis . Mijn energie is laag en daardoor komen oude patronen zoals angst, zorgen, naar boven. Ik wil graag naar hogere energie. Mijn hoofd voelt naar, ben overprikkeld, druk op mijn hoofd en strakke band, kan niet lang tv kijken of lezen, maar kan ik mezelf genezen met Reiki 1? Heb mezelf net Reiki gegeven. Geeft in mijn lichaam rust, maar kreeg hoofdpijn in mijn hoofd. Ook slaap ik heel slecht. Kan ik daar nog iets mee met mijn Reiki 1? Ik zou mezelf heel graag willen helpen en het zelfgenezend vermogen stimuleren. Alvast dank . Groetjes Femke

  • Hi Femke,
   Wat naar om te horen dat je met deze vervelende klachten thuis op de bank zit en begrijpelijk dat je daar iets aan wilt doen. Reiki stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam en kan ook zeker ondersteuning geven bij het verlichten van jouw klachten. Als je de Reiki 1 inwijding hebt ontvangen dan is de energie die door jouw handen stroomt natuurlijk minder krachtig dan dat van een Reiki meester. Praktisch gezien houdt dit in dat je dan langer bezig bent met een zelfbehandeling. Mijn advies is om jezelf dagelijks gedurende 1 uur alle handposities langs te gaan die je in de Reiki 1 cursus hebt geleerd.
   Indien je deze inwijding langer dan 6 maanden geleden hebt ontvangen dan kan je overwegen om Reiki 2 te gaan doen. De energie zal dan 4x krachtiger door jou stromen en je kan gebruik maken van 3 Reiki symbolen voor extra power. Hierdoor kan je de zelfbehandeling verkorten naar 15 a 20 minuten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.