Reiki oefeningen? 5 krachtige oefeningen voor zelfheling

Reiki oefeningen? In dit artikel vind je vijf verschillende Reiki oefeningen voor jezelf om jouw energie weer in balans te brengen. Hierdoor voel jij je meer ontspannen en vol energie.

Als je net bent gestart met het werken met Reiki of als je kennis wilt maken met hoe Reiki werkt voordat je een cursus gaat volgen, dan zijn onderstaande technieken zeer waardevol. Hieronder worden een paar eenvoudige oefeningen besproken. Deze oefeningen zullen jou helpen energiek te blijven gedurende de hele dag en eventuele stress uit het dagelijks leven op te lossen. Ze zijn voor iedereen makkelijk toe te passen.

Onderstaande reiki muziek kan je afspelen gedurende de reiki oefeningen. Om de drie minuten zal je een belletje horen afgaan. Hierdoor weet je op subtiele wijze dat er drie minuten per houding zijn verstreken.

Reiki muziek met belletje

 

Ook kan het erg prettig zijn om wierook te branden of een geurkaars aan te steken. Hierdoor kunnen mensen zich soms beter concentreren of in de juiste stemming komen.

 

Reiki oefeningen: zelfheling op gespannen plekken

Stap 1

Deze Reiki oefeningen kan je zowel zittend als liggend doen op een plek waar je even niet gestoord wordt door jouw omgeving. Sluit eerst jouw ogen en concentreer op je ademhaling.  Ervaar hoe jouw adem jouw longen vult en jouw buik uitzet. Bij de uitademing voel je hoe de adem het lichaam verlaat en de buik weer in inkrimpt. Adem een paar minuten rustig door terwijl je focust op de ademhaling.

Stap 2reiki oefeningen

Zodra je een regelmatig ademhalingsritme hebt gekregen, zal je jouw lichaam en geest meer kunnen ontspannen. Je zult bewust worden van plekken in jouw lichaam waar zich spanning heeft verzameld. Plaats jouw handen neer op de zones waarvan jij voelt dat er spanning is. Je hoeft hier geen extra moeite voor te doen, jouw lichaam geeft zelf aan waar de spanning zit.

Stap 3

Stel je vervolgens voor dat jouw adem energie is. Stuur deze energie vervolgens naar jouw handen die liggen op de plekken waar jij spanning voelt. Laat de kosmische energie door jouw lichaam stromen en zich verzamelen in jouw handen. Terwijl je dit doet laat je jouw lichaam en geest ontspannen. Je zult deze ontspanning terug voelen op de plekken waar jij jouw handen hebt neergelegd. Deze spanning zal zich vervolgens door jouw hele lichaam verspreiden en vervolgens wegtrekken. Dit kan ongeveer vijf minuten duren.

Stap 4

Herhaal dit proces door jouw handen ook op andere plekken te leggen. Laat de levensenergie vanuit jouw adem naar je handen vloeien. Laat je niet afleiden door eventuele gedachtes die bij je naar boven komen. Erken dat ze er zijn maar geef ze verder geen extra aandacht. Mocht het behandelen van een plek ervoor zorgen dat je je vermoeid of ingespannen gaat voelen, dan is het tijd om na de volgende plek te gaan.

Stap 5

Om de oefening af te ronden open je langzaam je ogen. Rek je helemaal uit en adem rustig nog een paar keer in en uit. Je kan nu verder gaan met de activiteiten van de dag. Hierbij zal jij je kalmeren meer ontspannen voelen na het doen van deze Reiki oefeningen.

Reiki oefeningen: Jouw batterij opladen

Deze oefening kan je dagelijks gedurende 30 minuten doen zodat je je gezonder zult voelen, je immuniteit sterker wordt en jouw energielevel omhoog gaat.

Stap 1

Ga gemakkelijk zitten of rustig liggen. Adem een paar keer diep in en uit en voel jouw lichaam tot rust komen.

Stap 2

Leg vervolgens jouw handen over je ogen heen. Hierbij komen de palmen van jouw handen op de jukbeenderen te liggen. Deze positie zal ervoor zorgen dat de hypofyse en pijnappelklier weer in balans komen. Dit is goed voor de ontspanning en de regulering van onze hormonen.

Stap 3

Verplaats jouw handen nu aan weerzijden van jouw hoofd. De handpalmen zullen nu de slapen aanraken. Deze houding zal helpen om stress te verlichten en jouw denkvermogen tot rust te brengen. Wanneer je hoofpijn of migraine hebt zal deze positie de pijn verlichten.

Stap 4

Leg nu jouw handen achterop jouw schedel en laat ze daar even rusten. Door deze houding open je jouw borst en kan je goed de kosmische energie voelen stromen. Deze houding geeft een gevoel van veiligheid, verminderd angstige gevoelens en kalmeert eventuele emoties.

Stap 5

Verplaats jouw handen nu vlak onder het sleutelbeen en plaats ze met de vingers tegen elkaar op je borst. Deze houding versterkt het immuunsysteem, zorgt voor een gezonde bloeddruk en stimuleert de weefseldoorbloeding. Ook zal je merken dat wanneer je kamt met negatieve emoties deze positie ervoor zorgt dat ze verminderen.

Stap 6

Leg je handen in de maagstreek op je zonnevlecht (chakra). Deze positie herstelt de energie en vermindert angst en frustraties.

Stap 7

Voor de laatste stap van deze serie Reiki oefeningen ga je rechtop zitten. Plaats jouw handen rond je taille nabij de nierstreek. Hierbij wijzen jouw vingers naar de ruggengraat. Deze positie bevordert het natuurlijk ontgiftingsproces van het lichaam, geeft ontspanning en bevorderd mensen hun zelfwaardering en zelfvertrouwen.

Reiki oefeningen: een Reiki douche plaatsen

Dit is een geweldige oefening die je energielichaam zal reinigen en activeren.

Stap 1

Ga ontspannen zit op een stoel met beide voeten stevig op de grond. Je kan er bij deze oefening ook voor kiezen om te gaan staan met de voeten op heupbreedte, licht gekantelde bekken en de knieën ligt gebogen. Luit je ogen en adem langzaam in en uit. Voel dat de ademhaling geleidelijk steeds dieper wordt zodat je helemaal tot rust komt.

Stap 2

Plaat jouw handen met de handpalmen tegen elkaar ter hoogt van jouw hart. In de yoga is dit ook wel bekend als de “namaste” houding. Blijf even in deze houding en focus je op de intentie om Reiki te gebruiken om jouw energie lichaam te reinigen (zoals onder de douche).

Stap 3

Breng je handen zo hoog mogelijk boven jouw hoofd met een ruimte van 20 a 30 centimeter uit elkaar.   Je zal al snel de energie tussen jouw twee handen voelen stromen. Richt vervolgens jouw handpalmen naar beneden richting de kruin van jouw hoofd. Hierbij heb je je armen nog steeds gestrekt.

Stap 4

Visualiseer nu dat je vanuit jouw handen een douche van Reiki energie krijgt. Laat de energie door jouw hele stromen en voel hoe alle negatieve energie weggespoeld wordt. (Indien je tweede graad in Reiki bent kan je hierbij het krachtsymbool visualiseren en de mantra drie keer uitspreken.) Als je de energie door jouw lichaam voelt stromen beweeg je je handen langs jouw gezicht en voorlangs jouw lichaam naar beneden. Houdt hierbij de handpalmen naar het lichaam gericht op 20 a 30 centimeter afstand. Via jouw voeten zal de negatieve energie wegspoelen in de aarde, waar hij weer wordt getransformeerd in neutrale energie.

Stap 5

Herhaal deze Reiki oefening een paar keer. Nadat je hem ongeveer drie keer hebt gedaan zal je je vol energie voelen en weer helemaal fris. Eindig weer met jouw handen samen voor jouw hartchakra en voel je dankbaar voor de energie. Tot slot kan je nog een paar keer in jouw handen klappen om weer terug in het hier en nu te komen.

Reiki oefeningen energie in handpalmen

Zelf Reiki leren met een cursus

Zou je zelf graag Reiki willen leren bij jou thuis? Dan kan je de online Reiki cursus doen van Bas Akkerman waarbij je onbeperkt toegang krijgt tot alle lessen.

Tijdens de cursus leer je de geschiedenis van Reiki, omgaan met de universele energie en leer je verschillende handposities en oefeningen beheersen. Je ontvangt de Reiki inwijding om het moment dat het jou het beste uitkomt.

Reiki behandeling cursus button    meer informatie

 

Reiki oefeningen: een zelfbeschermingsoefening

Dit is een simpele Reiki oefening om jezelf te beschermen en te reinigen van de ongewenste energieën en gevoelens die je van de mensen om je heen kan overnemen. Hierbij is het belangrijk dat je de oefening bewust en met focus uitvoert zolang het nog niet automatisch gaat.

Stap 1

Ga op een rustige plek zitten met jouw voeten stevig op de vloer. Leg je handen op jouw dijen, sluit de ogen en concentreer je op jouw ademhaling. Voel dat de ademhaling geleidelijk steeds dieper wordt zodat je helemaal tot rust komt.

Stap 2

Visualiseer dat er boven jouw hoofd een lichtbol zweeft. Waarbij er een straaltje licht in directe verbinding staat met jouw kruin. Laat deze energiestraal langs jouw ruggengraat lopen naar je stuitje en vervolgens langs jouw voeten de aarde in.

Stap 3

Trek de energie vervolgens via jouw voeten weer terug uit moeder aarde. Laat het straaltje langs de voorkant van jouw lichaam terug naar de lichtbol boven jouw hoofd terugkeren. Laat de energie zo een paar keer door jouw lichaam heen stromen totdat jij je volledig ontspannen voelt.

Stap 4

Blijf zo een tijdje zitten en visualiseer vervolgens dat er spiegels rondom jou zweven, met de spiegelkant naar buiten gericht. De spiegels zullen ervoor zorgen dat je alleen mensen aantrekt die het goed met jou voorhebben.

Stap 5

Om deze Reiki oefening af te sluiten plaat je jouw handen voor jouw hartchakra en bedank je voor de ontvangen energie. Open vervolgens weer rustig jouw ogen.

Reiki oefeningen: bij griep en verkoudheid

Wanneer je verkouden bent of griep krijgt is dit vaak een teken dat ons iets teveel is geworden. Het lichaam is niet meer in balans. Onze lichaam heeft onze aandacht nodig en het is dan belangrijk om even een pauze te nemen. Gelukkig kan Reiki ons uitstekend helpen om in deze situaties de energiebalans weer op orde te krijgen. Met Reiki kan je pijnlijke symptomen verlichten en het natuurlijke genezingsproces versnellen.

Deze Reiki oefeningen duren ongeveer 3 tot 5 minuten per positie. De laatste houding zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen.

Stap 1:

Ga rustig liggen of ga lekker zitten op een stoel. Adem een paar keer diep uit zodat je je helemaal ontspannen voelt. Plaats nu jouw handen in vier verschillende posities die zullen helpen bij het genezen van ontstekingen in je bijholtes en oord en helpen bij het verlichten van druk op je hoofd.

Positie 1 Plaats jouw handen over je ogen met de palmen op de jukbeenderen en de vingers over het voorhoofd geplaatst.reiki oefeningen

Positie 2 Verplaats de palmen van jouw handen richting de slapen. Laat hierbij de vingers nog steeds op het voorhoofd rusten.

Positie 3 Leg je handen aan de zijkant van je hoofd, over de oren heen.

Positie 4 Leg beide handen op de achterkant van je hoofd en open de borst.

Positie 5 Plaats jouw handen nu aan de weerszijde van je keel, met de vingers richting de nek. Deze houding versterkt de lymfeklieren en zal keelpijn doen verminderen.

Stap 2

Deze houding kost ongeveer 10 minuten. Leg je handen op de bovenkant van je borst met de vingertoppen tegen elkaar. Deze positie stimuleert de borstklier en helpt het immuunsysteem te versterken.

Stap 3

Om deze Reiki oefening te beëindigen plaat je jouw handen voor jouw hartchakra en bedank je voor de ontvangen energie. Strek jezelf even rustig uit en open vervolgens weer jouw ogen.

 

 

Alle oefeningen die hierboven zijn genoemd zijn geschikt om dagelijks uit te voeren. Mocht je nog vragen hebben over deze reiki oefeningen voor jezelf, laat dan een reactie hieronder achter.

 

14 gedachten over “Reiki oefeningen? 5 krachtige oefeningen voor zelfheling

 1. Ik heb twee Reiki-inwijdingen gehad, maar tien jaar niets meer ermee gedaan.
  Moet ik nu nieuwe inwijdingen ontvangen of werkt Reiki gewoon nog?

  • Beste Tejo,

   De Reiki inwijding wordt voor het leven gegeven en is dus nog steeds werkzaam. Mocht je het idee hebben dat je kennis bent kwijtgeraakt en graag een herhaal inwijding krijgen, dan is dit bij sommige cursusaanbieders mogelijk (bijvoorbeeld wildelotus.nl). Voel je niet verplicht om dit doen omdat je al een tijd niets meer met Reiki hebt gedaan. Er zijn namelijk ook genoeg cursusaanbieders die iemand niet voor een tweede keer in dezelfde graad inwijden.
   Doe dus vooral wat voor jou goed voelt en probeer jouw opgedane kennis weer op te frissen om weer met Reiki aan de slag te gaan. .

 2. Liefdevolle Schrijver(ster)

  Wil al Jaren Reiki ervaringen op doen. Is er telkens maar niet van gekomen.
  NU ben ik “toevallig” op deze site terecht gekomen.

  heb al wat geoefend en heerlijk om te doen.

  Dank U

  Succes met uw innerlijke ontwikkeling

  dikke knuffel

  Ton

 3. Ik heb zelf last van een angst paniekstoornis en vaak te veel stress en spanningen.

  Ik leg 1 hand op mijn achterhoofd en 1 boven op mijn hoofd zo een 20 minuten lang.
  Daarna ga ik op me zij liggen en leg ik mijn handen op mijn slaap.

  Meestal voel ik meer energie en ontspanning na deze sessies .

 4. Ik ben nog redelijk onbekend met Reiki maar ik hoor goede dingen er over van collega’s. Net heb ik de oefening tegen griep en verkoudheid geprobeerd in de hoop niet ziek te worden. Fingers crossed 😉

 5. Zojuist heb ik een oefening gedaan en ik voel mij al weer wat prettiger. Deze coronatijd begint mij echt de neus uit te hangen en mijn batterij kan niet meer lekker opladen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.