De 5 reiki symbolen

Reiki symbolen. Dit artikel bespreekt de vijf belangrijkste Reiki symbolen:
Cho Ku Rei, Se he ki, Hon Sha Ze Sho Nen, Raku en Dal Ko Myo.

Reiki symbolenWat zijn Reiki symbolen?

Reiki symbolen zijn de symbolen waarmee je wordt ingewijd bij Reiki. Je kan met deze symbolen gaan werken vanaf level II in Reiki.  Met deze symbolen kan je de universele energie sturen en zo processen op gang brengen. De symbolen zelf hebben geen geheime krachten. Maar het zien van de symbolen kan er wel voor zorgen dat deze kracht bij jou zelf wordt opgeroepen.

De symbolen komen in verschillende culturen voor en kennen hun oorsprong in het Boeddhisme, Tantrisme en de Gi-Gong.

Wanneer je een Reiki behandeling geeft kan je de Reiki tekens visualiseren en deze masseren in het fysieke lichaam of het aura van de ontvanger.

Cho Ku Rei

De eerste van de Reiki symbolen die we bespreken is Cho Ku Rei. De fonetische uitspraak van dit symbool is ‘Tsjo Koe Reé’.

De betekenis van dit symbool is: Reiki symbolen

Verbind de energie in eenheid
verbind de Chi en de ziel
plaats de energie hier
De energie is hier

De afbeelding hierboven laat het symbool zien zoals je hem met je rechterhand maakt. Wanneer je dit symbool met jouw linkerhand maakt, dan maak je hem in spiegelbeeld. Vaak worden de linker en de rechterhand tegelijk gebruikt bij het maken van dit symbool.

Onze linkerhand staat in contact met onze rechter hersenhelft en is ons Yin-aspect. Het Yin-aspect is vooral vrouwelijk en kosmisch.  Onze rechterhand staat weer in contact met onze linker hersenhelft en ons Yang-aspect. Het Yang-aspect is juist meer mannelijk en aards.

Bij het maken van Cho Ku Rei intensiveer je de energie als een draaikolk. Als een wervelwind wordt de energie gebundeld en versterkt doorgegeven.

Je kan de draaiing van Cho Ku Rei 2 ½ keer maken of drie keer, afhankelijk van de sturing die je dit symbool wilt geven. Wanneer je de draaiing 2 ½ keer maakt dan komt je hand uit in een beweging naar boven. De energie wordt dan naar boven, naar het spirituele, gestuurd. Kies je ervoor om de draaiing drie keer te maken dan komt jouw hand uit in beweging naar beneden. De  energie wordt dan naar beneden gestuurd, wat goed is voor de aarding.

Per behandeling kan je kiezen of je de energie opwaarts of neerwaarts wilt sturen. Dit zal je natuurlijk moeten afstemmen op de behoefte die de ontvanger op dat moment heeft. Vaak worden bij fysieke klachten een aardse sturing gegeven. Terwijl bij een spirituele of emotionele behandeling juist een spirituele sturing wordt gegeven.

Het effect van Cho Ku Rei

De beste metafoor voor Cho Ku Rei is een dimmer op energie. Wanneer je in huis jouw verlichting harder of zachter aan wilt zetten dan gebruik je een dimmer. Hetzelfde geldt voor het sturen van energie. Wanneer je Cho Ku Rei van buiten naar binnen tekent dan zal de energie sterker worden en intensiever. Als je de energie van binnen naar buiten tekent dan zal deze afnemen en meer verspreiden.

Dit symbool is daarom een schitterend hulpmiddel in healings waarbij je de energie naar eigen wens kan intensifiëren of verspreiden

Sei He Ki

De tweede van de Reiki symbolen die we bespreken is Sei He Ki. De fonetische uitspraak van dit symbool is ‘Sai Hé Kie’.

Reiki symbolenDe betekenis ervan is:

Ik ben de boog
de pijl
en het doel

Hierbij is de linker gegolfde lijn Sei. De rechterlijns zonder de twee bolletjes He. En tot slot de twee bolletjes Ki.

Sei He Ki  is zeer geschikt wanneer je Reiki geeft in de aura van de ontvanger. Het is een krachtig middel om heling te geven op het emotionele gebied.  Emotionele en fysieke klachten zijn vaak aan elkaar gebonden. Wanneer men pijn heeft in de spieren op de bovenrug en nek, dan heeft dit vaak te maken met stress. Je kan dan wel een fysieke behandeling geven, maar het effect daarvan is van korte duur. Effectiever is om het emotionele aspect van de klachten te behandelen met Sei He Ki. Wanneer de ontvanger emotioneel in balans is, maakt dit het een stuk makkelijker om ook de fysieke klachten te laten verdwijnen.

Sei He Ki kan ook gebruikt worden voor zuivering. Denk hierbij aan eten en drinken, maar ook aan de energie van (een groep) mensen. Ook om jouw gedachten te zuiveren wanneer je ergens zenuwachtig voor bent is Sei He Ki een krachtig middel. Door het symbool te visualiseren zal de spanning worden geneutraliseerd.

Hon Sha Ze Sho Nen

Het derde van de Reiki symbolen die we bespreken is Hon Sha Ze Sho Nen. De fonetische uitspraak van dit symbool is ‘Hon sja zè sjo nèn.’

Reiki symbolenDe betekenis ervan is:

Geen verleden, heden of toekomst
De Boeddha in mij reikt de Boeddha in jou
om verlichting en vrede te bevorderen
je bent onbeperkt en onbegrensd
je bent.

Het symbool Hon Sha Ze Sho Nen staat voor verbinding en vormt samen met Cho Ku Rei de Brug. Het symbool bestaat uit vijf verschillende Chinese karakters en wordt gebruikt in het Boeddhisme en Shintoïsme.

Hon Sha Ze Sho Nen en de Brug

Door middel van de Brug is het mogelijk om een verbinding te maken met jezelf in een andere tijdsperiode. Wanneer je bijvoorbeeld een nare of traumatische ervaring hebt opgedaan in het verleden, dan kan je met Hon Sha Ze Sho Nen dit moment herbeleven. Je kan nu andere keuzes maken met andere uitkomsten. Omdat die uitkomst anders is zal het een effect hebben op het nu. Je kan jezelf dus Karmisch behandelen door dingen uit het verleden te herbeleven.

Het is ook mogelijk een brug te maken naar iemand die fysiek ver verwijderd is. Het gaat dus om Reiki op afstand. Doordat je met jouw goede intenties denkt aan de andere persoon, Hon Sha Ze Sho Nen, Cho Ku Rei en  Sei He Ki  tekent is het mogelijk om contact te maken met de andere persoon. Vervolgens kan je positieve en helende energie naar die persoon toesturen.

Na afloop kan je contact met de ander opnemen om te vragen hoe het met ze gaat.

Dai Ko Myo

Reiki symbolenDe vierde van de Reiki symbolen die we bespreken is Dai Ko Myo. De fonetische uitspraak van dit symbool is ‘Dai Koo Mioo.’ Dit symbool wordt ook wel het ‘Meester’symbool genoemd en staat voor verlichting, innerlijke kennis en waarheid.

Dit symbool lijkt het meest op een opgerolde slang. Dai Ko Myo wordt vooral gebruikt bij initiatief in Reiki. Dit symbool legt de verbinding tussen jou en het kosmische. Denk hierbij aan een connectie tussen jou en God/ het Universum.

Dai Ko Myo opent mensen hun kruin chakra en zorgt ervoor de je een open kanaal voor de universele energie bent. Tijdens behandelingen kan je dit symbool ook gebruiken als je op zielsniveau werkt. Omdat dit symbool veel van jouw intuïtie over energiesturing vraagt is het niet geschikt om zo maar bij iedere behandeling te gebruiken.

Niet alle Reiki Masters gebruiken dit symbool in hun behandelingen. Het is belangrijk zelf te ervaren wat dit symbool kan doen en jouw eigen weg hierin te vinden. Sommige Reiki tekens kunnen per behandelsessie een andere uitwerking hebben.

Raku

Reiki symbolenDe vijfde van de Reiki symbolen die we bespreken is Raku. De fonetische uitspraak van dit symbool is ‘Rakou.’

Raku lijkt het meest op een bliksemschicht maar wordt ook wel de Vuurslang genoemd. Dit is het laatste Reiki teken dat je zal leren wanneer je een Master wilt worden.

Raku maakt het mogelijk het aura te openen om er vervolgens symbolen in te tekenen of in te blazen. Wanneer je bij Cho Ku Rei en  Sei He Ki  de aura wilt behandelen zal het symbool Raku je makkelijker toegang geven tot het aura van de ontvanger.

Bij het openen van Raku beweeg je jouw hand van boven (bij het hoofd van de ontvanger) naar beneden. Bij het sluiten beweeg je hem van onder naar boven.

Het is hierbij belangrijk dat als je de Raku opent, je na afloop van de behandeling deze ook weer sluit. Doe je dit niet dan zal de ontvanger energetisch open blijven staan.

Raku kan ook gebruikt worden om de energieën van de gever en de ontvanger na afloop weer te scheiden.

 

Cursus Reiki volgen

Ben je benieuwd naar de Reiki symbolen geworden en wil je het zelf ook leren?

Dan kan je een cursus Reiki 1 & 2 of Kundalini Reiki volgen. Deze cursussen kan je vanuit huis doen, zodat je alles op jouw eigen tempo kan leren. Ook zal je bij deze cursussen de Reiki inwijding ontvangen.

 

               wat is reiki - kundalini reiki leren

 

 

 

Heb je vragen over Reiki symbolen? Laat dan hieronder een bericht achter.

De 5 reiki symbolen
4.5 (90%) 36 votes

6 gedachten over “De 5 reiki symbolen

 1. Beste,

  Als je ingewijd bent voor het symbool dai koo mio contact met God, kun je dan vragen wat je wilt. En krijg je het dan ook?

  Mvg
  Kiki jansen

  • Beste Kiki,
   Dai Ko myo zorgt ervoor dat we beter in verbinding staan met het goddelijke zodat we beter onszelf en anderen kunnen helen. Het gebruik van dit symbool helpt bij het helen van het lichaam, ego, aura, chakra’s en relaties. Wanneer je dit symbool gebruikt kan je het goddelijke vragen te te helpen bij de behandeling. Ik hoop niet je dat met jouw vraag bedoeld dat je kan vragen om materiële zaken zoals een huis, geld of spullen – want daar is dit Reiki symbool natuurlijk niet voor bedoeld.

 2. Hai,

  Ik lees dat je de “Daoi Kon Myo” niet bij iedere behandeling kan gebruiken. Waarom niet en wanneer niet\wel?

  groetjes,
  Belinda

  • Hi Belinda,

   Dai Ko Myo kan voor verschillende dingen gebruikt worden. Denk hierbij aan het maken van de connectie van de behandelaar en de universele energie om de ziel te kunnen helen. Het kan helpen bij het helen van chakra’s en het aura, ziektes. In een reiki behandeling kan het helpen om een meer pure en hogere vorm van licht te brengen. Ook kan het gebruikt worden om negatieve energie (fysiek, emotioneel, mentaal or spiritueel) uit het lichaam en ziel te drijven.
   Het gebruik van dit Reiki symbool kost veel van ons intuïtie, waardoor je het niet te pas en te onpas in moet zetten. De vraag wanneer je het symbool niet moet inzetten is daarom niet gemakkelijk om te beantwoorden. Op basis van jouw eigen intuïtie weet je wanneer het een geschikt moment is en je de energie die je ontvangt goed kan sturen. Hier is dus helaas geen gouden regel voor, maar oefening baart kunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *