Helende stenen en mineralen

Helende stenen en mineralen kunnen een positieve werking hebben op het lichaam. Ook geven ze hun energie af aan de ruimte waar ze in geplaatst zijn. helende stenen

Gebruik van helende stenen en mineralen

De geneeskrachtige werking van helende stenen en mineralen zijn al eeuwen lang bekend bij de mensheid. Een van de oudst gebruikte soorten ter wereld zijn onder andere bergkristal, jaspis, granaat en serptentijn. Stenen werden vroeger gedragen als bijvoorbeeld een amulet or een zegel. Tegenwoordig worden ze veel gedragen als armbanden, ringen en kettinghangers. Edelsteentherapie staat weer volop in de belangstelling nu ook yoga en Reiki aan populariteit toeneemt.

Steeds vaker wordt de werking van helende stenen opnieuw ontdekt. Edelstenen kunnen heel goed gebruikt worden als hulpmiddel om klachten te verminderen te verzachten. Het kan ook helpen om onze persoonlijke kwaliteiten extra te ondersteunen, bijvoorbeeld iemands daadkrachtigheid of barmhartigheid. Verder worden edelstenen vaak gebruik bij (yoga nidra) meditatie.

Helende stenen kan je gemakkelijk bij je dragen voor optimaal effect. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden bij een ritueel of healing sessie.

Helende stenen alfabet

Op deze pagina vind je een uitleg van de meest gebruikte helende stenen en mineralen. De lijst is op Alfabetische volgorde gerangschikt.

Helende stenen beginnend met –  A

Amethist

Amethist is een lila tot donkerpaarse, doorzichtige steen met een glasachtige glans. Deze helende steen behoort tot de macrokristallijne kwarts-familie.

Werking

Amethist heeft zuiverende en zelfbeschermende werking.  Door het dragen van de steen krijg je meer inzicht in jouw eigen gedrag en kan je hierover eerlijker zijn naar jezelf. Bij emotionele processen waarbij vervelende ervaringen of herinneringen verwerkt worden helpt amethist bi het verkrijgen van inzicht. Zo kan schadelijk of vermijdend gedrag veranderd worden.

Ook bevordert deze helende steen de nachtrust wanneer je hem onder je kussen legt. Nachtmerries en problemen met inslapen zullen hierdoor verminderen. Amethist heeft een reinigende werking waardoor het geschikt is om ruimtes zoals slaapkamers te zuiveren. Deze steen zorgt voor een harmonische sfeer in huis.

Amethist stimuleert de bovenste chakra's. Daarom wordt deze steen vaak gebruikt bij meditatie, spirituele groei en het ontwikkelen van intuïtie

Omdat het de bovenste chakra’s stimuleert, kan het de intuïtie, spirituele groei en inzichten bevorderen, zeker voor mensen die aan het begin staan van hun spirituele pad. Amethist heeft ook een reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine en nachtmerries en andere slaapproblemen.

Amethist kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

Chakra invloed

Voorhoofdchakra (6e) en kruinchakra (7e)

Sterrenbeeld

Vissen & Waterman

 

Amethist sieraden kopen

 
Aquamarijn

Aquamarijn kan verschillende kleuren hebben waaronder groen, blauw, zeegroen, geel en kleurloos. Deze helende steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans en behoort tot de beryl-groep.

Aquamarijn kan op of bij het lichaam gedragen worden, bij voorkeur op de huid. Indien je hem wilt gebruiken bij oogaandoeningen kan je deze helende steen ook op de gesloten oogleden plaatsen.

Werking

Aquamarijn heeft een sterk kalmerende werking op mensen, zowel fysiek als mentaal. Het dragen van deze steen maakt mensen eerlijk, oprecht, ontspannen, vrolijk en tolerant. Om in de flow van het hier en nu te komen kan je deze steen gebruiken ter ondersteuning. Bij mindfullness oefeningen en meditatie kan aquamarijn zeer krachtig werken. Het bevordert spirituele groei, mediamieke gaven, intuïtie en helderziendheid.

Daarnaast bevordert deze helende steen kennisoverdracht en communicatie. Ook verscherpt deze steen de waarneming en bevordert hij zelfexpressie. Verder helpt hij met het goed verwoorden van ideeën en plannen. Indien je last hebt van het spreken in het openbaar voor groepen zal deze steen goede ondersteuning bieden.

Het is een goede steen om te dragen als zaken afgerond moeten worden, want het maakt doelgericht, dynamisch, volhardend,  en succesvol.

Tot slot kalmeert deze steen overmatige reacties van het immuunsysteem zoals allergieën. Het heeft een positieve werking op de keel, hypofyse, klieren, ogen, kaak en gebit. Wanneer je last hebt bij hoesten, bronchitis en ontstekingen aan de voorhoofdsholtes en bijholtes kan aquamarijn verlichtend werken.

Chakra invloed

Keel chakra (5e)

Sterrenbeelden

Waterman. Tweelingen, Weegschaal, & Vissen

 

Aquamarijn sieraden kopen

 

Helende stenen beginnend met –  B

Barnsteen

 

Barnsteen is een fossiel hars die miljoenen jaren oud is. Deze helende steen wordt ook wel amber genoemd. De meest voorkomende kleuren van amber zijn geel tot roodbruin. Maar deze helende steen kent ook groene, zwarte  en blauwe varianten. Omdat het een steen van hars is betreft dit een lichte en breekbare steen, doorschijnend tot opaak. Wanneer je de steen bij een UV lamp houdt zal deze oplichten.

Werking

Deze helende steen zet negatieve energie om in positieve energie en heeft een bijmakend effect op de gemoedstoestand. Barnsteen kan het beste voor een langere tijd op het lichaam gedragen worden. Bij baby´s en kleine kinderen helpt het als de moeder de steen eerst een tijdje gedragen heeft.

De zachte maar krachtige energie van deze helende steen brengt balans in het lichaam. Hierdoor werkt hij reinigend en beschermend. Zowel fysieke als emotionele pijn zal verminderen bij het dragen van deze steen. Ook maakt hij de drager vrolijker en stabiel. Als het dus even iets minder gaat in het leven kan deze steen ondersteuning geven voor je gemoedstoestand. Ook wanneer je last hebt van stress, depressiviteit en andere negatieve stemmingen.

Op het fysieke lichaam heeft barnsteen een positieve werking op de galblaas, nieren, maag, milt, darmen, slijmvliezen, keel en gewrichten. Wanneer kinderen nieuwe tanden krijgen kan deze steen ook helpen de pijn te verlichten. Ook honden hebben baat bij het dragen van deze helende steen omdat hij zelfvertrouwen kan geven en goed is tegen vlooien en teken.

Chakra invloed

Zonnevlecht (3e)

Sterrenbeeld

Leeuw

Barnsteen sieraden kopen

 

Helende stenen beginnend met –  C

Carneool

Carneool behoort tot de chalcedoonsoort. Deze oranje rode steen is doorschijnend met een matte tot zijdeglans. Je kan hem op het lichaam dragen, bij voorkeur met contact op de huid. Deze steen versterk bij algemene zwakte en veracht emotie en liefdesverdriet.

Werking

Carneool heeft een activerende en vitaliserende werking. Deze helende steen geeft mensen zelfvertrouwen en motivatie. Hij werkt opbeurend en heeft daarom een positief effect wanneer er sprake is van depressieve gevoelens, angsten, verwarring en apathie. Ook beschermt deze steen tegen negatieve emoties van buitenaf zoals jaloezie, roddels en woede.

Verder maakt deze steen behulpzaam, standvastig en bevordert het vermogen om op een pragmatische manier problemen op te lossen.

Carneool bevordert de opname van vitamines en mineralen en stimuleert de stofwisseling. Het zorgt voor een goede doorbloeding van alle organen en menselijk weefsel. Ook heeft deze helende steen een positief effect bij zenuwpijnen, reuma en  gewrichtsklachten.

Tot slot heeft deze steen een positieve werking op de seksualiteit en vruchtbaarheid  waarbij frigiditeit en impotentie afnemen.

Chakra invloed

Heiligbeenchakra (2e)

Sterrenbeelden

Ram, Kreeft, Leeuw & Maagd.

Carneool sieraden kopen

 

Citrien

Citrien behoort tot de kwarts familie. Deze steen is vaak geel of oranjebruin van kleur. Vaak wordt deze steen nagemaakt door amethist te verhitten. Wanneer cirtien samen met rookkwarts wordt verenigt door verhitting krijg je smokey citrien. Deze helende steen kan op de huid worden gedragen en geeft verlichting bij menstruatieklachten en de overgang.

Ook bij meditatie is dit een fijne steen om te gebruiken.

Werking

Citrien is een zonnige, vrolijke en verwarmende steen. Het dragen van deze helende steen bevordert het zelfvertrouwen, individualiteit, zelfrespect en stimuleert zelfverwezenlijking. Deze steen trek voorspoed, succes, geluk en overvloed aan. Hierdoor krijgt men meer energie, levensvreugde en moed op zo mogelijke angsten, fobieën en zelfdestructief gedrag te overwinnen.

Ook stimuleert deze steen creativiteit en zelfexpressie. Hierdoor is het makkelijker om conflicten succesvol op te lossen.

Citrien heeft een positieve invloed op de alvleesklier, maag, milt en darmen. Verder helpt het bij infecties aan de blaas en nieren en helpt het bij een chronisch vermoeidheidssyndroom.

Chakra invloed

Zonnevlecht chakra (3e)

Sterrenbeelden

Tweelingen & Leeuw

Citrien sieraden kopen

 

Helende stenen beginnend met –  D

Dalmatiër steen

Dalmatiër steen behoort tot de onpure kwarts variant. Het is één van de varianten van de Jaspis groep.  De dalmatiër steen  heeft een crèmekleurige basis met bruinige en zwarte vlekjes. Deze steen kan gedurende een lange tijd op het lichaam gedragen worden. Jaspis absorbeert negatieve energie en invloeden van buitenaf.  De dalmatiër steen helpt ook de negatieve energie uit het lichaam te sturen.

Werking

Het dragen van de dalmatiër steen zorgt voor moed, daadkracht en goed voor jezelf op kunnen komen. Hierdoor wordt het makkelijker jouw ideeën om te zetten in actie en gestelde doelen te bereiken. Deze helende steen maakt daadkrachtig, vastberaden en volhardend zodat je jezelf ergens compleet voor kan inzetten. Het bevordert assertiviteit waardoor je minder bang zult zijn voor eventuele conflicten of meningsverschillen.

Deze steen maakt tevens eerlijk, hulpvaardig en oprecht. Ook stimuleert het de fantasie, creativiteit en organisatorische vaardigheden. Fysiek heeft de dalmatiër steen een positieve werking op de spijsvertering, darmen, bloedsomloop en geslachtsorganen, Ook het kraakbeen, reflexen en zenuwen worden door deze steen beïnvloed.

De dalmatiër steen heeft een opbeurend effect op het humeur en geeft de drager energie. Het is een steen die evenwichtiger maakt en beschermd. Hierdoor kunnen nachtmerries verminderen en depressie afnemen. Mensen die (te) veel piekeren kunnen door deze steen meer rust in hun hoofd krijgen.

Chakra invloed

Basis chakra (1e) en heiligbeen chakra (2e)

Sterrenbeelden

Ram en Schorpioen

Dalmatiër steen sieraden kopen

 

Helende stenen beginnend met –  E

Epidoot

Epidoot is een groene steen en kan voorkomen in gele, pistache of donkergroene varianten. Deze  steen is doorzichtig tot doorschrijnens en heeft een prachtige glans. Deze helende steen kan voor langere tijd op het lichaam gedragen worden.

Voor meditatie is deze steen ook erg geschikt om tegen het voorhoofd te houden. Wanneer je tijdens de meditatie een cirkel van stenen epidoot rondom jezelf legt zal dit fysiek en psychisch herstel bevorderen.

Werking

Epidoot zorgt ervoor dat er een gezonde en gebalanceerde toestand ontstaat tussen lichaam en geeft. Deze helende steen geeft inzicht en helpt je realistisch naar jezelf en de situatie waarin je verkeert te kijken. Het helpt om realistische doelen en eisen aan de situatie te stellen.

Verer versterkt epidoot het gevoel van eigenwaarde en zal je helpen jouw eigen zwakheden te accepteren. Hierdoor ontstaat er ruimte om je ware ik en verborgen potentieel volldeig tot bloei te laten komen. Wanneer je last hebt van overbelasting, stress of lastige omstandigheden zal epidoot je ondersteunen hier doorheen te komen. Deze helende steen werkt stemmingsverbeterend door zelfmedelijden, verdriet en frustratie te verminderen. Fysiek bevordert epidoot de conditie, weerstand en de snelheid van het genezingsproces.

Chakra invloed

Hartchakra (4e)

Sterrenbeeld

Schorpioen

Epidoten sieraden kopen

 

Euklaas

Euklaas komt voor in verschillende kleuren: blauw, blauwgroen en kleurloos. Deze helende steen kan beter niet te lang aan fel zonlicht worden blootgesteld. Daarom is deze steen niet geschikt om zomers op de blote huid te dragen.

Euklaas wordt vaak gebruikt in situaties waarbij boodschappen of informatie via spirituele activiteiten worden doorgegeven. Deze helende steen bevordert het mediumschap, de intuïtie en het mediumschap.

Werking

Euklaas maakt het hoofd helder, zorgt ervoor dat mensen eerlijk zijn en bevordert de integriteit. Hierdoor krijg je meer de kans je meest zuivere zelf te zijn. Euklaas zorgt voor meer inzicht in jouw goede eigenschappen en ontwikkelpunten zodat je als mens kan groeien.

Ook zorgt deze helende steen ervoor dat je de waarheid en mogelijke deceptie op jou heen beter kunt waarnemen. Zo kan je manupulatie en mensen met slechte bedoelingen beter op een afstand houden. Omgekeerd brengt euklaas positieve mensen juist eerder op jouw pad.

Fysiek bevordert deze helende steen het zicht en de werking van de hersenen.

Euklaas bevordert de intuïtie, helderziendheid, mediumschap, divinatie met bijvoorbeeld de tarot of I Tjing, channelen en andere spirituele activiteiten waarbij boodschappen en informatie ontvangen en doorgegeven worden. De steen maakt het hoofd helder en heeft een positieve werking op de ogen en de hersenen.

 

Chakra invloed

Hart chakra (4e), keel chakra (5e) en het voorhoofd chakra (6e).

Sterrenbeeld

Waterman

Euklaas sieraden kopen

Helende stenen beginnend met –  F

Flower Stone

Flower stone wordt ook wel chrysant steen genoemd. Deze helende steen bestaat uit celestiet, calciet, chalcedoon, dolomiet of witte veldspaat in donkergrijze of zwarte kalksteen.

Werking

Chrysant steen trekt voorspoed, geluk en welvaart aan en laat kansen en andere positieve zaken op je pad komen. Daarnaast helpt de steen je tot bloei komen door verborgen talenten naar boven te halen en helpt je om je zielsdoel te vinden en waar te maken. Ook ondersteunt en motiveert chrysant steen om diepgewortelde wensen en dromen tot uiting te laten komen. De steen werkt het aardend en brengt je in balans. Fysiek heeft chrysant steen een positieve werking op de vruchtbaarheid.

 

Chakra

Op alle chakra's heeft flower stone een positieve uitwerking.

Flower stone sieraden kopen

 

 

Fluoriet

Fluoriet is een helende steen die in verschillende kleuren voorkomt. Fluoriet kan blauw, violet, groen, geel en zwart gekleurd zijn. Deze helende steen is vaak doorzichtig met een mooie glasachtige glans. Wanneer fluoriet te lang in de zon licht kan deze verbleken. De steen kan lange tijd op het lichaam gedragen worden. Het is het beste om fluoriet niet te veel bloot te stellen aan water, dus doe het sieraad af wanneer je gaat douchen of baden.

Werking

Fluoriet is een beschermende en stabiliserende steen en helpt structuur te brengen in ons leven. Het dragen van deze helende steen vergoot het zelfvertrouwen en werkt emotioneel stabiliserend. Fluoriet geeft inzicht in  onderdrukte gevoelens en gedrags- en denkpatronen die ons in het leven beperken. Fluoriet is een goede steen om te dragen tijdens het studeren omdat het informatieverwerking bevordert en de concentratie ondersteund.  Deze helende steen beschermt tegen en reinigt elektromagnetische straling (bijvoorbeeld van computers en mobiele telefoons). Vaak plaatsen mensen die steen in de buurt van hun pc.

Fluoriet heeft een positieve werking op stijfheid, reuma en gewrichtsproblemen. Het is goed voor de botten en tanden en het verlicht de pijn bij gordelroos en andere zenuwpijnen. Verder heeft het een gunstige werking de ademhalingswegen en de huid.

Naast de algemene werking van fluoriet heeft gekleurde fluoriet de volgende kenmerken:

Gele fluoriet bevordert zelfvertrouwen van de drager. Met name in groepen mensen helpt het om voor jezelf op de komen en grenzen te stellen. Verder heeft gele fluoriet een opbeurend effect op het humeur.

Blauwe fluoriet werkt met name op de hersenen en de geest in en is goed voor bij het studeren. Het bevordert het geheugen, de concentratie, rationeel denken en informatie verwerking. Het helpt bij verwarring, twijfel en maakt de drager helder en sterk van geest. Indien je last hebt van oorsuizen of last hebt van je keel dan kan blauwe fluoriet verlichting bieden.

Groene fluoriet werkt met name in op het hart en bevordert emotionele balans en de intuïtie. Verder brengt deze helende steen evenwicht tussen gevoel en verstand. Het absorbeert en beschermt tegen negatieve energie in jouw directe omgeving. Tot slot heeft groene fluoriet een positieve werking op de maag.

Paarse fluoriet bevordert herstelen geeft steun bij zware operaties. Deze helende steen heeft een positieve werking op het beenmerg, de cellen en ziektes die daaraan gerelateerd zijn zoals bijvoorbeeld leukemie. Parse fluoriet kan verder gebruikt worden om in een diepere meditatie te komen.

Chakra invloed

Fluoriet past op alle chakra’s, maar vooral op het hart chakra (4e) , het voorhoofd chakra (6e) en het kruin chakra (7e).

 

Sterrenbeelden

Vissen, Waterman, Kreeft, Schorpioen, Steenbok

 

Fluoriet sieraden kopen

Helende stenen beginnend met –  G

Granaat

Granaat kan verschillende kleuren hebben: rood, bruin, oranje, groen en zwart. Deze helende steen heeft een glasachtige glans en is doorschijnend. Granaat kan op of bij het lichaam gedragen worden, bij voorkeur direct op de huid.

Amandien is een roodbruin tot zwarte granaat variëteit. Almandien staat, net als andere rode stenen, van oudsher beter bekend onder de naam karbonkel of karbonkelsteen. Grossulaar is een een groene of oranjebruine variëteit, uvaroviet is een groen met zwarte soort en melaniet is een zwarte granaat.

Werking

Granaat geeft kracht en energie,  zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, wilskracht, uithoudingsvermogenen vitaliteit. Deze helende steen is uitermate geschikt om te dragen in moeilijke of uitzichtloze situaties. Het bevordert hoop en moed, optimisme, levensvreugde en overlevingsdrang.

Granaat is een fijne steen voor mensen die in korte tijd veel moeten presteren. Blokkades, weerstanden, remmingen en beperkende gedrag- en denkpatronen worden verminderd. Iemand die wat sloom en traag is, kan pittiger en sneller worden dankzij granaat. Heetgebakerde mensen kunnen echter van granaat een nog korter lontje krijgen.

Fysiek vergroot deze helende steen het zelfgenezend vermogen van het lichaam, versterkt het immuunsysteem en bevordert de opname van vitaminen en mineralen. Verder heeft granaat een positieve invloed op bloed en de bloedsomloop, spataderen, menstruatieklachten, seksuele en potentie problemen, hart, en longen. Ook bij klachten door reuma en artritis kan granaat goede diensten bewijzen. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd dankzij de betere bloedsomloop door de pijnlijke ledematen.

Chakra invloed

Basischakra (1e)

Sterrenbeelden

Ram, Leeuw, Steenbok en Schorpioen

Granaat sieraden kopen

Helende stenen beginnend met –  H

Heliodoor

Heliodoor kan verscheidene tinten geel tot geelgroen zijn en is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans. Deze helende steen behoort tot de beryl-familie. Draag deze helende steen voor langere tijd op het lichaam voor optimaal effect.

Werking

Heliodoor maakt doelgericht, effectief, bedachtzaam, en consequent. Deze helende steen bevordert het krijgen van een vooruitziende blik en zorgt dat plannen stap voor stap uitgevoerd worden. Heliodoor voor harmonie en balans en gaat nervositeit en stress tegen. Verder heeft deze steen een opbeurende werking en geeft een gevoel van vertrouwen en veiligheid.

Fysiek werkt heliodoor ontgiftend, heeft een positieve werking op de lever,  verziendheid  en bijziendheid. Klachten veroorzaakt door stress en spanningen worden verminderd door het dragen van heliodoor.

Chakra invloed

Zonnevlecht chakra (3e)

Heliodoor sieraden kopen

Heliotroop

Heliotroop  is een groene steen met rode vlekjes (veroorzaakt door ijzeroxide). Ook gele vlekken komen nogal eens voor, en soms ook bruine, witte of zwarte vlekken. Deze helende steen behoort tot de chalcedoon-familie en wordt ook wel bloedsteen genoemd. Heliotroop kan lange tijd op of bij het lichaam gedragen worden. Voor een goede nachtrust en diepe slaap kan een schaal met daarin een heliotroop en water bij het bed geplaatst worden.

Werking

Heliotroop werkt beschermend, aardend en brengt de drager in balans. Deze helende steen werkt kalmerend bij ongeduldigheid en irritatie. Hierdoor zal je meer zelfbeheersing ervaren en controle over jouw woorden en emoties.  Helioptroop maakt ook flexibel en vergroot het aanpassingsvermogen. hierdoor lopen situaties mnder vaak uit de hand.

Helioptroop werkt ook activerend, opwekkend en geeft energie als men uitgeput en vermoeid is. Heliotroop helpt je grenzen stellen en negatieve invloeden zoveel mogelijk buiten te houden. Het bevordert altruïsme en idealisme en stimuleert de intuïtie, creativiteit en dromen. Bij verloren liefdes en rouwverwerking kan heliotroop een zeer troostende steen zijn.

Fysiek heeft heliotroop ook een neutraliserende en evenwichtige werking.  Heeft een positieve werking op de darmen, milt, lever, nieren,  blaas en fibromyalgie. Heliotroop zuivert het bloed en stimuleert de stofwisseling, het immuun- en lymfesysteem.

Chakra invloed

Basischakra (1e) en Hartchakra (4e)

Sterrenbeelden

Ram, Stier, Weegschaal en Schorpioen

 

Heliotroop sieraden kopen

Hematiet

Hematiet is een roodbruin tot zwartgrijs van kleur, soms iriserend mineraal met een metaalglans. Hematiet is  een licht magnetische steen. Hematiet kan op of bij het lichaam gedragen worden of op de plek worden gelegd waar de helende werking nodig is.

Werking

Hematiet vergroot het zelfvertrouwen, zelfrespect, moed, concentratie, geheugen en de wilskracht. Het is een goede steen om te dragen als hulp bij verslavingen en dwangstoornissen. Hematiet heeft een beschermende, aardende, harmoniserende werking en brengt balans terug daar waar nodig is.

Hematiet stimuleert de opname van ijzer, de vorming van rode bloedlichaampjes en is goed bij ijzergebrek en anemie. Deze helende steen heeft een krachtige werking op het bloed en helpt bij problemen met de bloedsomloop. Denk hierbij aan bloedarmoede, spataderen, menstruatieklachten, aambeien en neusbloedingen. Het werkt eveneens bij kramp in de benen en bij slapeloosheid. Hematiet versnelt de verbranding en helpt daardoor bij afvallen.

Chakra invloed

Basischakra (1e)

Sterrenbeelden

Schorpioen en Ram

Hematiet sieraden kopen

Helende stenen beginnend met –  I

 

Helende stenen beginnend met –  J

 

Helende stenen beginnend met –  K

 

Helende stenen beginnend met –  L

 

Helende stenen beginnend met –  M

 

Helende stenen beginnend met –  N

 

Helende stenen beginnend met –  O

 

Helende stenen beginnend met –  P

 

Helende stenen beginnend met –  Q

 

Helende stenen beginnend met –  R

 

Helende stenen beginnend met –  S

 

Helende stenen beginnend met –  T

 

Helende stenen beginnend met –  U

 

Helende stenen beginnend met –  V

 

Helende stenen beginnend met –  W

 

Helende stenen beginnend met –  X

 

Helende stenen beginnend met –  Y

 

Helende stenen beginnend met –  Z